Home » Case Study » Kisii Fistula Camp 16-22 september 2012 (Norah Nyaboke’s Story)

Kisii Fistula Camp 16-22 september 2012 (Norah Nyaboke’s Story)

We hadden de kans om te Norah Nyaboke praten tijdens de Kisii fistel kamp en dit is wat ze te zeggen had:

Norah Nyaboke 23 jaar oud uit een klein dorpje in Gucha had VVF/Blaasstenen. Ze zegt dat ze wees op jonge leeftijd, toen ze 6 jaar oud was, werd ik opgevoed door mijn tante en ik ging nooit naar school en werd gedwongen om arbeid aan te bieden aan de kost te komen op die jonge leeftijd door het bewerken van mensen boerderijen in de buurt.

Toen bereikte ik 18 jaar een andere man uit ons dorp gevraagd om met mij te trouwen en ik aanvaard, maar hij was ouder dan ik op 40 jaar dan heb ik geaccepteerd en we hebben drie kinderen samen 2 jongens en 1 meisje. Ik heb genoten van mijn huwelijk totdat ik bezorgd mijn derde kind die bracht over dit probleem. Toen ik thuiskwam na de bevalling en mijn man besefte dat ik urine lekt, verliet hij ons en liet ons zonder hulp.

Hij liet me zeggen “je bent vies en ruiken …”, en hij ging vooruit en trouwde met een andere vrouw, die weduwe was. Met niemand om te draaien want ik heb niet eens broers en zussen, ik ben het helemaal afhankelijk van weldoeners om ons support. Zijn dan dat de dorpsoudsten ontmoet en vertelde mijn man dat hij moest zorgen voor ons. Dit alles maakte me zo gestrest en ik verloor veel gewicht. Ben zo blij te hebben gekregen gratis behandeling en ik ben van plan om weer gaan werken als ik beter in staat zijn om zorg te dragen voor mijn kinderen. Ik was zo verbaasd toen mijn man mij bezocht in het ziekenhuis en hij was blij te horen dat ik weer beter zijn.

Norah met de lead Chirurg Dr Khisa en Nurse Jerusa

Tijdens het ziekenhuisverblijf Norah was altijd in diepe gedachten en geïsoleerd zich van de andere patiënten, ze nooit klaar met haar eten en ze zei: “Ik dacht dat ik de enige was met dit probleem, en ik had niemand zich te wenden tot ik heb geen ouders of broers en zussen “een van de verpleegsters zei dat ze een depressie heeft gehad en Norah werd gekoppeld aan een vertrouwenspersoon en zal gevolgd worden na het kamp.

Tags:, , , , , , , , , , ,

Een reactie plaatsen